Jej konzumáciou pomáhate chrániť svoje bunky pred poškodením voľnými radikálmi
Kategória: | Ryža |
---|
V minulosti bola čierna ryža výsadou a mohli ju konzumovať len čínski cisári. Aj preto má prezývku zakázaná. Má nápadnú tmavú farbu – čiernu až tmavofialovú, ktorú má na svedomí množstvo cenných antioxidantov. Jej konzumáciou pomáhate chrániť svoje bunky pred poškodením voľnými radikálmi a viete tak účinnejšie predchádzať mnohým chorobám, ako aj nebezpečnej rakovine.
Čo obsahuje?
Čierna ryža je zdrojom:
- antokyanátov – látok so silným antioxidačným účinkom
- vitamínu E – ktorý taktiež pôsobí ako antioxidant
- bielkovín
- vlákniny
- veľkého množstva železa
- je prirodzene bezlepková a ľahko stráviteľná
- Podporuje zdravie pečene, obličiek a žalúdka.
- Vysoký obsah antokyánov pomáha ochrániť pred nádorovými problémami.
- Vďaka nízkemu obsahu cukru a glykemickému indexu je vhodnou diétnou voľbou pre ľudí, ktorí majú problémy so srdcom, tlakom a hladinou krvného cukru.
Príprava
Pred samotným varením ryžu namočíme na približne 6 hodín do vody. Opláchneme, necháme usušiť a až tak opražíme na oleji. Na 1 diel ryže pripadajú 2 diely vody. Osolíme, prípadne okoreníme a varíme približne 45 minút do mäkka.