Recept na skvelé burgyňáky z repy, ktoré si zamilujete

mafiny1Recept nám zaslala: Simona Varačková, vynikajúca kuchárka, naša verná zákazníčka. Výborný kvások sme získali od nej tiež. 

Tento recept je najmä pre tých, ktorí sa vedia dostať ku klasickej cukrovej repe. Nám sa to podarilo a vďaka tomu sme si mohli vyskúšať pripraviť burgyňáky, po ktorých sa len tak zaprášilo. Do receptu sme samozrejme pridali zopár zdravých a kvalitných vychytávok z nášho obchodu, tak veríme, že počas dlhých jesenných večerov vyskúšate a pripravíte podobnú špecialitku pre vašich blízkych aj vy. Recept sme vylepšili a zjemnili vďaka použitiu zdravších alternatív, ktoré naše babičky nevyužívali, pretože ich nepoznali. 

 

Postup:

Pripravíme si jednotlivé ingrediencie v nasledovnej zostave:

 

1 PL kvások

1,5 dcl mlieka

150g polohrubá múka

3 lyžičky trstinového cukru

 

Zmiešame a necháme pri izbovej teplote kvasiť 9-12 hodín. Ak si kvások pripravíte ráno, môžete burgyňáky spracovať ihneď po príchode z práce. K príprave budete potrebovať aj klasickú cukrovú repu (viď nižšie). Ideálne je, ak repu uvaríte v momente, keď si pripravujete kvások. Vychladnutú potom ošúpete a nastrúhate na jemno na strúhadle. V prípade, že pripravujete túto lahôdku cez víkend, tak samozrejme kvások i repu bude fajn pripraviť večer a ráno môžete rodinku prekvapiť čerstvými teplými burgyňákmi.

 

Ďalej budeme potrebovať:

 

1 veľká repa

900 g polohrubá múka

1 pohárik nemletého maku

3 PL kokosový olej

5 lyžíc trstinového cukru

2 vajcia

na hrot noža trochu himalájskej soli

Plus vajíčko na potretie burgyňákov pred tým, než ich šupneme do rúry.

 

Hneď ako máme kvások hotový, do cesta primiešame aj ostatné ingrediencie. Pridáme postrúhanú repu, ktorú sme si uvarili a nechali vychladnúť. Takto necháme ešte hodinku kysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na doske, ktorú sme si pomúčili. Ideálna hrúbka je 1 centimeter. Vykrojíme kolieska. Ak nemáte vykrajovaciu formičku, smelo si pomôžte pomúčeným pohárom. Tak to predsa robili aj naše staré mamy. Jednotlivé kolieska dáte na plech, ktorý si vyožíte papierom na pečenie, potriete vajíčkom. Ideálne ak ešte necháte odpočinúť 15 minút a potom šup do rúry. Tá by mala byť vyhriata na 180 stupňov. Pečenie potrvá cca 15 minút. Za ten čas akurát upracete kuchyňu a môžete pripraviť rodine dobrý čajík či nátierku.
burg2


Dobrú chuť!

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.