Recept pripravila: Adriana Ihringová, vynikajúca kuchárka, naša verná zákazníčka a finalistka relácie Masterchef
Tak a máme tu čas kačacích a husacích hodov. Tento krát Vám ponúkneme trochu netradičný recept – recept, kde hrajú veľkú úlohu fialové zemiaky. V prvom rade by som chcela poukázať na výživovú hodnotu fialových zemiakov. Sú zdravšie ako tie, ktoré konzumujeme bežne. Obsahujú dva až trikrát viac antioxidantov ako u klasických odrôd. Fialová farba je daná vyšším obsahom antokyánov, ktoré pôsobia protizápalovo a antibakteriálne. Neutralizujú voľné radikály a znižujú riziko srdcových ochorení.
Himalájska soľ je pravá prírodná nerafinovaná soľ. Obsahuje 84 druhov minerálov a stopových prvkov, ktoré podporujú zdravšie fungovanie vášho organizmu. Z obdobnej skladby prvkov sa skladá aj naše telo a preto je vhodnejším doplnkom ako bežná kuchynská soľ pozostávajúca prevažne z chloridu sodného.
Potrebujeme:
500 g kačacie prsia
250 g baby špenát
1,5 dcl kokosové mlieko
3 ks šalotka
2 strúčiky cesnaku
500 g fialové zemiaky
himalájska soľ
čierne mleté korenie
olivový olej
maslo
Postup:
Fialové zemiaky som pripravovala varením v šupke, aby som zachovala všetky vitamíny. Asi po 10 minútach varenia som ich zliala a na panvici s trochou olivového oleja a masla som ich opekala v celku na šalotke. Osolíme a okoreníme. Výborná príloha ku kačacím prsiam. Pri varení buďte opatrnejší, varia sa kratšie.
A teraz k prsiam. Kačacie prsia si dobre osušíme a kožu sú jemne narežeme na mriežku. Pozor ! Veľmi jemne, nesmiete sa dostať k mäsu a prerezať ho. Jemne osolíme a okoreníme. Panvicu si dobre rozpálime a začneme opekať na koži. Opečieme z každej strany cca 2-3 min. záleží ako sú veľké. Potom ich dáme dopiecť na 200 C na 3-5 min. do rúry. Všetko záleží naozaj od veľkosti. Kačacie prsia sa robia na médium, takže ak to nemáte radi a radšej dávate prednosť prepečeným, tak ich kludne pečte 10 minút. Po vybratí z rúry ich necháme oddýchnuť a pitom ich režeme na plátky zošikma.
Aby sme zachovali všetky výživové látky zo špenátu tak si ho pripravíme nasledovne a netradične. Na troche olivového oleja si osmahneme na jemno nakrájanú šalotku a cesnak, to zalejeme kokosovým mliekom a tekutinu zredukujeme, osolíme a okoreníme a pridáme listový baby špenát. Ako náhle tam pridáme špenát, vypneme sporák. Listy sa rýchlo sparia a je hotovo.
Dobrú chuť Vám prajem !