Proteíny

Rastlinne proteíny a bielkoviny lepšej kvality sú biologicky vhodnejšie z hľadiska stráviteľnosti a využiteľnosti v organizme ako bielkoviny živočíšne.  Rastlinné proteíny obsahujú úplne rovnaké aminokyseliny ako živočišne, len ich neobsahujú v rovnakom vzájomnom pomere. To však nieje vôbec žiadný problém, keď jeme kvalitnú, dostatočne pestrú a komplexnú stravu. Vtedy sa naopak ukazuje, že rastlinný protein je dokonca lepšie strávitelný a v organizme využitelnejší ako bielkovina živočíšneho pôvodu, ktorá býva často sprevádzaná zložkami, ktoré jéj využitelnosť znižujú (napr. tzv. skryté tuky v mäse).

Napr. všetké sladkovodné modrozelené riasy, spirulina, chlorella, alebo výrobok Sunwarrior protein majú v porovnaní s hovädzím mäsom, alebo rybami omnoho vyšší obsah bielkovín na 100 g a to až 3krát. Štandardné testy tzv. biologickej hodnoty bielkovín zistili, že sladkovodné riasy majú 4x vyššiu vstrebatelnosť proteinov ako hovädzie mäso. To znamená, že 12krát viac bielkovín je biologicky dostupných a využitelných zo sladkovodných rias, ako u rovnakého množstva hovädzieho mäsa. Preto sú po stránke biologickej využitelnosti len 3 g (tj. jedna čajová lyžička) sladkovodnej riasy zrovnatelné s 36 g hovädzieho mäsa, ktoré môže telo zaťažovať tzv. skrytými tukmi.

 
26
67 12667
Značky

Stránka 1 z 1 - 11 položiek celkom

Stránka 1 z 1 - 11 položiek celkom

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.