BIO RAW nepražené kakaové bôby - 250g

Neohodnotené
 

Posledný kus. Trvanlivosť do 09.06.2016

Dostupnosť Skladom
Bežná cena €6,98
Ušetríte €0,78 (–11 %)
€6,20
€5,17 bez DPH
   
Kód tovaru 00178
Výrobca Health Link
Kategória Kakao, karob a RAW čokoláda
 

Kakaové bôby BIO RAW

Čokoláda je jedným z nejobľúbenejších pokrmov na svete. Napriek tomu väčšina ľudí nikdy neochutnala kakaové bôby, z ktorých čokoláda pochádza! Kakaovník je ovocie, ktoré rastie v trópoch, botanicky se radí k orechom a chutí ako horká čokoláda.

Kakaové bôby sú nabité antioxidantmi, vitamínmi a minerálmi. Sú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva a neobsahujú lepok. Kakao obsahuje antioxidanty a neurotransmitéry a predstavuje výborný prostriedok, ak dodať telu energiu, dobrú náladu, jasnú myseĺ a podporiť zdravý životný štýl. S plnou chuťou a bohatou arómou sú ideálne do koktejlov, dezertov a čokoládových snackov. Kakaové bôby nie sú pražené, takže sú v ních zachované všetké zdraviu prospešné látky.

Kakaové bôby obsahujú:

Horčík – zvyšuje vitalitu srdečného svalu, znižuje krvný tlak a podporuje činnosť srdca.

Veľké množstvo antioxidantov (flavonoidov) - konkrétne viac ako brusnice, červené víno a čierny čaj a až styrikrát viac ako zelený čaj. Antioxidanty v kakau chránia telo proti stárnutiu a obsahujú látky, ktoré vyvolávajú eufóriu a dobrú náladu (endorfíny, ako pri podaní dobrého výkonu, fenyletylamín, ako pri zamilovanosti a anandamín, ako chemikálie šťastia spôsobujúce blaženosť a uvolnenie). Náladu zas zvyšuje fenyletylamín, ktorý je okrem kakaa obsiahnutý v prirodzenej forme aj v modrozelenej riase. Podľa článku v New York Times obsahujú kakaové bôby na 100 g svojej váhy 10 g antioxidantov, čo je viac, ako akákoľvek iná potravina.

Kakao okrem antioxidantov a horčíku obsahuje tiež veľké množstvo železa. Produkty zo surového kakaa sú zdrojom betakarotenu, bielkovín, Omega 3 kyselín, vápníku, zinku, železa, medi, draslíku, síry a stres uvolňujúceho horčíku.  Kakao je vynikajúcim zdrojom serotonínu, dopamínu a fenyletylamínu, čo sú neurotransmitery, ktoré zmierňujú depresie a naopak podporujú dobrú náladu, eufóriu, blaženosť a uvolnenie. Vitamín B posilňuje činnost mozgu.

Všetci, kdo jedia čokoládu, vedia, že kakao zmenšuje chuť do jedla. Kakao ako také sa teda nedá spájať s obezitou, ba naopak konzumácia surových kakaových produktov pomáha znižovať hmotnosť.

Chuť surového nepraženého kakaa niekto kedysi nazval tou najčokoládovejšia čokoládou. Toto prirovnanie je maximálne výstižné. Pri prvom okusení budete cítiť silnú výraznou čokoládovitosť avšak bez stôp sladkosti. Toto prvé stretnutie automaticky vyzve človeka k ďalšej ochutnávke. Sekané bôby sú na skus mäkké podobne ako lieskové oriešky. Neškodia zubom a v menšej miere sú vhodné aj pre deti. Na kakaové bôby si človek zvyká postupne počas jedného 50g balenia. Mnohým ľuďom chýba enormná sladkosť čokolády, avšak po zjedení vrecka, po okusení všetkých pozitívnych účinkov, sa už žiadna čokoláda nebude zdať dosť čokoládová ....

Použitie:

Kakaové bôby majú ľahko nahorklú chuť. Dajú sa konzumovať buď samostatne, alebo namočené napr. v mede. Môžeme ich tiež mixovať do koktejlov a rôznych dezertov, poprípadeich zmiešať s kustovnicou čínskou a hrozienkami. Kakaové bôby pred spotrebovaním ošúpte. Z olúpaných šupiek sa pripravuje tradičný povzbudzujúci nápoj, zaliatím vriacou vodou. Využitie týchto bôbov je teda dvojaké.

Hodnoty na 100g

 

Energia

601 kcal/2516 kJ

Bielkoviny

12 g

Tuky celkom

52 %

Sacharidy celkom

30 g

Cholesterol

0 g

Vláknina

6,4 g

Sodík

70 mg

Draslík

366 mg

Vápník

107,4 mg

Železo

3,6 mg

UPOZORNENIE
Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!

 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.