Karobový prášok BIO - 400g

Neohodnotené
 
Dostupnosť Skladom
€3,50
€2,92 bez DPH
   
Kód tovaru 00246
Výrobca Wolfberry
Kategória Kakao, karob a čokoláda
 

Karob , “svätojánsky chlieb“  alebo „chlieb svätého Jána“ je tmavo hnedé ovocie stromu Ceratonia siliqua. Plody tohto stromu sa podobajú na fazuľové lúsky, ktoré sa vysušené pomelú na prášok podobný kakau.

Karob je zdravšou alternatívou kakaa a to nielen vďaka farbe, ale aj chuti.  Hoci  úplne nenahradí typickú čokoládovú vôňu,  hodí sa do zmrzliny, na pečenie, varenie a pod. Napríklad v pečive ho od kakaa ani nerozoznáte. V porovnaní s kakaom má však vyšší obsah vápnika, menej tuku a kalórií.  A to už je zopár vážnych dôvodov,  prečo si ho dať radšej ako čokoládu.

Dopriať si ho môžu aj alergici na kakao (o alergii na karob sa veľmi nedočítame, pretože je veľmi minimálne pravdepodobná). Vďaka celkom slušnému obsahu vlákniny znižuje zlý cholesterol v krvi, čím bojuje proti mnohým ďalším civilizačným ochoreniam s tým spojeným. Taktiež pomáha pri trávení a vylučovaní. Do karobových výrobkov sa nemusia pridávať na zjemnenie ani cukor, ani tuk. Karob je sám o sebe sladký a chutný. Hnedý prášok je výborným zdrojom vápnika - obsahuje ho 3x viac ako mlieko a navyše je nízkotučný . Karob je zdrojom bielkovín rovnako ako vitamínov A , B , B2 , B3 a D , fosforu , draslíka , horčíka , železa a ďalších minerálov . Karobový prášok neobsahuje kofeín ani teobromín.

V porovnaní s kakaom, má 3x vyšší obsah vápnika, o 1/3 menej kalórií, 17x menej tuku, neobsahuje škodlivé methylxanthíny (spôsobujúce napr. zrýchlený tep, poruchy spánku, nadmernú vznetlivosť, pocity úzkosti) a samotný karob je sladký čím sa zníži obsah pridaného cukru!

Účinky:

Karob obsahuje veľký podiel prirodzeného cukru (obsahu sacharidov v lúskoch 30 - 70%, dreň obsahuje 26 % sacharózy, 13% fruktózy, maltózu a glukózu), 8% bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály - vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangán, chróm, meď, aminokyseliny (alanín, prolín, valín), škrob. Neobsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika. Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní a je užitočný na zastavenie hnačky, pri zdvíhaní žalúdku a pri zvracaní. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. V karobe sa nenachádza "teobromín" ako v čokoláde. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády. 

 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.