Kategória: | Iné potravinové doplnky |
---|
Ghee (ghí) je čistý maslový tuk
Wolfberry BIO ghí (ghee) je maslový tuk, vyrobený podľa starodávneho ajurvédskeho receptu prepustením 100% BIO masla.
Ghí patrí k základným potravinám v ajurvédskej kuchyni a podľa ajurvédskeho učenia by sa malo používať a konzumovať každý deň.
Maslový tuk, ktorému sa dnes hovorí podľa indickej kuchyne ghí, nie je žiadnou novinkou ani v slovenských luhoch a hájoch. Naše babičky mu vraveli topené maslo alebo šmolc. Oceňovali predovšetkým to, že vďaka absencii vody a bielkovín neoxiduje, takže v dobre uzavretej nádobe vydrží na chladnom a tmavom mieste aj niekoľko mesiacov.
Ghí je čistý tuk, ktorý sa pripravuje veľmi pomalým prepúšťaním masla. Pri tejto procedúre sa z masla odparuje voda, ale aj vznikajúca pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukry a ďalšie látky, ktoré obsahuje bežné maslo. Výsledným produktom je naozaj čistý tuk, ktorý má žltú farbu a lahodnú maslovú vôňu i chuť s mierne sladkým, orechovým podtónom.
Ghí sa síce vyrába z masla, ale vďaka spracovaniu sa v ňom nenachádza laktóza ani kazeín. Vďaka tejto vlastnosti si ho môžu, po porade s lekárom, dopriať aj ľudia, ktorí majú radi chuť masla, ale trpia alergiou na niektorú z mliečnych zložiek.
Ďalšou z jeho neoceniteľných vlastností je veľmi vysoký bod zápalnosti, ktorý sa pohybuje okolo 240° C. To vďaka tomu, že pri prepúšťaní masla sú odstránené všetky jeho prímesi. Pri pečení alebo vyprážaní tak nedochádza k prepaľovaniu látok obsiahnutých v tukoch s nižším bodom dymivosti a k ich škodlivému uvoľňovaniu do potravín.
Wolfberry ghí je vyrábané z mlieka z českých BIO fariem, ktoré sa pri starostlivosti o svoju pôdu a kravy zaobídu bez pesticídov, priemyselných hnojív, alebo iných chemikálií. Pri jeho výrobe sa nepoužívajú umelé dochucovadlá, farbivá ani arómy, takže ghí dostanete naozaj v jeho prirodzenej farbe, chuti a vôni.
Ghí je ľahká a zdravá alternatíva ku klasickému maslu, oleju, alebo tuku a dodáva jedlu delikátnu príchuť. Je ideálna na vysmážanie, pečenie, praženie a dusenie. Je nevyhnutný doplnok v indickej, alebo ajurvédskej kuchyni.