Alternatíva k ‚normálnemu ‘ cukru vyhotovená podľa originálneho ajurvédskeho receptu.
Podľa tradičných ajurvédskych zápisov platí, že Sharkara, ktorá je vyrobená z trstinového cukru, je najlepší ajurvédsky cukor. Tento kráľovský cukor sa exkluzívne vyrába iba pre firmu AMLA v malej továrni s vysokými nákladmi, pretože sa pri jeho výrobe dodržiava originálna ajurvédska receptúra a celá výroba je prísne šetrná k prírode.
Sharkara je veľmi jemná a má podľa ajurvédy harmonizujúci účinok. Utišuje najmä doša Vata a Pitta. Jedinečný výrobný postup, ktorý sa dodržiava pri výrobe Sharkari redukuje kyselinotvorné časti trstinového cukru, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v koreňoch rastlín. Počas procesu čistenia a následne pomalej rekryštalizácie sa tieto časti z cukra odstránia. Počas tohto procesu stráca cukor 1/3 svojho objemu. Po kryštalizácii sa vytvoria nepravidelné a ľahko zažltlé kryštále, ktoré sa vysušujú pod horúcim indickým slnkom. Zároveň ‚dozrieva‘ a dosahuje svoj ajurvédsky potenciál. Nakoniec je rozdrvený na malé kúsky.
Iní výrobcovia na konci rafinovacieho procesu odfarbujú cukor pomocou kyseliny. Táto úprava ničí ajurvédsky potenciál a kvalitu. Naša originálna Sharkara sa vyrába bez takéhoto bielenia, čo môžete vidieť aj podľa našedlej farby. PH cukru je skoro neutrálne.