Japonsko: Genmaicha Miyazaki - 50g

Neohodnotené
 
Dostupnosť Skladom
€4,50
€3,75 bez DPH
   
Kód tovaru 00785
Výrobca Solia
Kategória Čaje
 

Veľmi dobrá trieda japonského zeleného čaju s praženou ryžou a práškovým čajom Matcha. Nálev má vďaka práškovému čaju Matcha sýtu, nefritovo zelenú farbu s hustejšou konzistenciou. Chuť je sýta, bohatá s ľahkosťou praženej ryže.

Tip na prípravu: 9 gramov čaju vsypať do čajového filtra, preliať 0,6l vriacej vody, lúhovať 120 - 180 sekúnd.

Tipy na prípravu zeleného čaje

Neexistuje nejaký jediný správny spôsob prípravy zeleného čaju. Doporučujú sa  nasledujúce tipy, vďaka ktorým môžete z čajových lístkov dostať maximum.

  • Voda na čaj sa doporučuje skôr mäkká (veľmi tvrdá voda potlačí arómu a chuť čaju - je potom nutné zvýšiť množstvo čaju, jemne aj teplotu a hľadať optimálny čas kratšieho lúhovania), nie minerálna.
  • Teplota vody pre prvý nálev by mala byť v rozmedzí 65-85°C. Ak má čaj mdlú chuť a vôňu, zvýšte trochu teplotu. Vhodné je nechať vodu na okamžik ľahko variť. Potom schladiť prelievaním (každé pomalé preliatie schladí vodu o cca 5°C), prípadne doliatím studenej vody.
  • Ak by ste zelený čaj zaliali vriacou vodou, upravte patrične dĺžku lúhovania (max. 30 sekúnd), inak čaj silne zhorkne.
  • Kanvičku a šálky pred prípravou dobre prehrejte, napríklad zaliatím vriacou vodou. Pokiaľ lúhujete listy v chladnej kanvičke, čaj sa nevylúhuje rovnomerne a potešenie z nápoja sa významne zníži.
  • Dávkovanie čaju je obyčajne 1-3g na 100ml vody. Ak chcete silný nápoj, pridajte väčšie množstvo čaju a skráťte dobu lúhovania. Nepredlžujte veľmi dobu výluhu – aj keď takto z čaju dostanete oveľa viac prospešných látok, chuť bude silno natrpknlá až horká. Dá sa povedať, že čaj lúhovaní 15 minút bude veľmi zdravý (čo sa týka obsiahnutých látok), avšak pre jazyk to bude skutočná výzva. J
  • Podľa typu prípravy lúhujte čaj 10 sekúnd až 3 minúty. Ak si chcete vychutnať iba 2-3 nálevy, lúhujte každé 2 minúty a teplotu zvyšujte po cca 5 stupňoch.
  • Mnohé zelené čaje potrebujú tzv. oplach. Jednoducho čaj zalejte a po 5-15 sekundách nálev vylejte.
  • V prípade zelených čajov je spravidla najchutnejší 2. nálev (+ oplach), keď už nie je chuť ovplyvnená kofeínom, ktorého najväčšie množstvo sa vylúhuje behom 40-50 sekúnd.
  • Šálka so zeleným čajom sa už chuťovo nevylepšuje. Ale samozrejme, že je len na vašom vkuse, čo k čaji pridáte. Či to bude cukor, med, korenie, citrón, alkohol nebo sušené ovocie.
 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.