Zoznámte sa aj vy s Ajurvédou – tradičnou indickou medicínou

Ajurveda

 

 

Aj zdravá strava môže byť účinnou medicínou. Práve táto myšlienka je jedným zo základných kameňov Ajurvédy, tradičnej indickej filozofie lekárstva. Kým u nás je Ajurvéda považovaná za alternatívny systém liečby, v Indii je serióznym medicínskym odborom s vlastnými oddeleniami či dokonca samostatnými nemocnicami. Zoznámte sa aj vy s filozofiou Ajurvédy a zakomponujte jej prvky aj do vášho životného štýlu. Získate tak vitálnosť a vyššiu odolnosť voči ochoreniam číhajúcim všade navôkol nás.

 

 

 

Udržiavanie optimálneho pomeru troch základných energií

Základom k pochopeniu Ajurvédy je poznanie troch základných energií (dóše), z ktorých je zložené všetko nachádzajúce sa okolo nás, dokonca aj my - Váta (kombinácia vzduchu a priestoru), Pitta (oheň a voda) a Kapha (voda a zem). Každý z nás dostal pri narodení do vienka určitý pomer týchto troch energií, ktorý je vysoko individuálny a jedinečný tak, ako naše odtlačky. To, ktorá z energií v nás prevažuje, určuje našu telesnú dispozíciu, vlastnosti, koníčky, denný režim, no rovnako aj preferovaný typ potravy. Rozličné faktory prostredia môžu spôsobovať narušenie nášho prirodzeného elementu Váty, Pithy a Kaphy, čo nás robí náchylnejším na vznik daného ochorenia. 

Ak máme v tele viac Váty, často trpíme na ochorenia nervového systému, poruchy imunity,  trávenia či bolesťou kĺbov. Pri odchýlke energie Pitta od jej optimálneho pomeru sa môžu objavovať problémy s trávením, pečeňou, pokožkou či očami. Ovplyvnená je aj naša schopnosť racionálneho myslenia a emócie. Dôležité je mať aj balancovanú energiu Kapha, čím sme celkovo vyrovnaní, máme dobrý imunitný systém, dostatok fyzickej sily a vyhýbajú sa nám ochorenia žalúdka či pľúc.

Zdravá strava ako hlavný liek Ajurvédy

ajurveda-potravinyPrincípom Ajurvédy je teda udržiavanie vyváženého stavu troch dóše, čím je v celkovej harmónii aj náš organizmus. Ak sme vychýlení z nášho energetického rozloženia, Ajurvéda tento problém nelieči liekmi, ale prirodzenou zdravou stravou či bylinami. A práve tieto produkty na liečbu ochorení pomocou Ajurvédy nájdete aj v našom internetovom obchode. PrirodnáStrava.sk je slovenským zástupcom dvoch značiek špecializovaných na ajurvédske potraviny, doplnky stravy či kozmetiku. A to značky Classic Ayurveda zameranej na výrobu tradičných ayurvédskych doplnkov na liečbu konkrétnych ochorení a Maharishi Ayurveda, ktorá aj na slovenský trh prináša základné potraviny tradičného ajurvédskeho jedálnička a kozmetické prípravky.