Zeolit – zázračná sopečná hornina s obrovským detoxikačným potenciálom

zeolit

Zázračná hornina sopečného pôvodu. Aj tak by sme mohli charakterizovať zeolit, ktorý je mnohými označovaný za liek tretieho tisícročia. Tento prívlastok však vyvracia jeho bohatá história uplatnenia v medicíne, ktorá siaha až do tradičného čínskeho liečiteľstva. Podľa najnovších vykopávok z oblasti Kolumbie dokonca až 3 000 rokov dozadu, keďže nálezy preukazujú jeho využívanie juhoamerickými Indiánmi. Zeolit v súčasnosti nezaraďujeme k liekom, ale k doplnkom stravy. Účinne vychytáva voľné radikály, a tak pôsobí detoxikačne. Obrovskou výhodou je, že je pre organizmus bezpečný aj po podaní vysokej dávky.

 

 

Štruktúra zeolitu

zeolit-strukturaZ chemického hľadiska je zeolit hlinitokremičitan s charakteristickou mikropórovitou štruktúrou. Medzi atómami hliníka, kremíka a kyslíka sa vytvorili kanáliky s konštantnou veľkosťou, ktoré môžu byť vyplnené látkami rôzneho skupenstva. Táto štruktúra sa vytvárala tisícky rokov, počas ktorých sa na seba ukladali jednotlivé vrstvy sopečného popola. Prírodný zeolit sa označuje aj ako klinoptilolit.

Štruktúra zeolitu podmieňuje jeho vzácnu vlastnosť výmeny iónov. Obsahuje špecifický negatívny náboj, ktorý sa vymieňa za katióny ťažkých kovov, čo sa využíva aj v medicíne. Navyše, do svojich pórov absorbuje rozličné látky vrátane nežiaducich voľných radikálov.

Zeolit na humánne použitie musí byť špeciálne upravený

Samozrejme, človeku nemožno podať surovú sopečnú horninu rozomletú na prášok. Aby zeolit na humánne použitie vyhovoval prísnym podmienkam, musí prechádzať úpravou. Prírodný zeolit klinoptilolit sa vo viacerých procesoch drví, čistí, perie a vymýva sa z neho kremeň a vápenec. Ostatné nečistoty sa odstraňujú špeciálnymi metódami, akými je napríklad mikroionizácia. Takto upravený zeolitový prášok sa následne sterilizuje tak, aby bol pre perorálne použitie absolútne nezávadný.

Aké sú účinky zeolitu na ľudský orgaznizmus?

Detoxikačné a antioxidačné pôsobenie

Ako sme už spomenuli, zeolit má schopnosť viazať rozmanité látky vrátane ťažkých kovov a voľných radikálov, preto sú mu prisudzované významné antioxidačné účinky. Okrem nich viaže do svojej štruktúry aj toxíny, pesticídy či iné chemické látky s veľkosťou molekuly menšou než jeho póry. Možno ho preto používať nielen na detoxikáciu, ale aj ako prevenciu pred ochoreniami ako Alzheimerová choroba, demencia či choroba z ožiarenia. Práve účinky zeolitu boli využité aj po havárií jadrovej elektrárne v Černobyle, kedy bol podávaný ľuďom ako prevencia negatívnych dôsledkov zvýšenej radiácie. Detoxikačný efekt súvisí aj s užívaním po chemoterapií alebo rádioterapií, kedy môže výrazne znížiť mieru prejavov komplikácii spôsobených touto liečbou.

Antibakteriálne, antiplesňové a antivírusové pôsobenie

Zeolit vo všeobecnosti redukuje zakyslenie organizmu, čo priaznivo pôsobí proti rozličným infekciám. Baktérie či plesne totiž milujú kyslé prostredie, ktoré je ideálne na ich množenie. Preto sa zeolitu pripisujú aj antibakteriálne a antiplesňové účinky. Vírusové častice dokonca celé absorbuje, čím zabraňuje ich ďalšej replikácii.

Ďalšie významné účinky

  • Podpora imunitného systému
  • Redukcia stresu, depresie, normalizácia hormonálnej aktivity
  • Podpora trávenia a odstraňovanie žalúdočnej kyslosti
  • Podporná terapia pri hojení zlomenín a osteoporóze
  • Podporná terapia kožných chorôb vrátane akné

Zeolit vo forme doplnku stravy si môžete zakúpiť aj v našom internetovom obchode.