Varíte s láskou? Kristína Procházková jednoznačne áno. Láska v hrncoch je jej značka

LASKAVHRNCOCH

Vždy, keď doma varím pre svoju rodinu, tak mi synovia zvyknú povedať: Mami, hlavne do toho daj aj lásku. Neviem z čoho to vzniklo a ako sa to stalo. Ale je to tak. Táto veta u nás doma znie skutočne často. Preto mi pred dvomi rokmi veľmi prirodzene „ťuklo“ do oka, keď som videla na internete blog, ktorý sa volá ako inak – Láska v hrncoch. Stojí za ním Kristína Procházková a my sme ju zobrali na kus reči. O varení samozrejme...ale nielen o ňom.

 

 

Kristínka, ako vznikol nápad na názov Láska v hrncoch?
Krásny deň všetkým. Názov vznikol v okamihu, ako som dostala nápad „blogovať "a o inom som ani neuvažovala. Pretože pokiaľ varíte skutočne s emóciou, je to v jedle cítiť. Akoby ste zavreli tú lásku do hrnca a potom naservírovali na tanier.
 

Ako dlho sa venujete vareniu, pečeniu a publikovaniu receptov?
Variť som sa naučila  asi pred 13timi rokmi kvôli tomu, aby bol môj muž šťastný a spokojný. Lebo  ruku na srdce, čo viac poteší chlapa ako dobré jedlo?  Okrem toho mám  mierny „babičkovský syndróm“ a veľmi  ma teší hostiť ľudí a vidieť ako im chutí. Jednoducho, je to môj spôsob vyjadrovania emócií.
Neskôr, keď ma okolie čím ďalej tým viac „bombardovalo“ s otázkami ohľadne receptov, vyriešila som to prostredníctvom sociálnych sietí, aby si to pozrelo viac priateľov naraz. Teraz je to o niekoľkých tisícoch a ja som za to nesmierne vďačná.  

Čo je vaša najväčšia vášeň? Varenie, pečenie? Oboje?  
Oboje? Všetko. Vlastne čokoľvek sa týka kuchyne a je úplne jedno, či sa jedná o varenie džemu, prípravu sviatočného 4 chodového menu alebo pečenie poschodovej torty. Som závislá od toho pocitu slobody, ktorý mi vie ten priestor dať.
Na druhej strane, sú to dve úplne odlišné veci. V pečení je totiž najdôležitejší záver, úprava, viete sa kreatívne vyžiť pri zdobení...vo varení síce tiež, no je tam omnoho dôležitejší proces/postup. Teda aspoň z môjho pohľadu.

 

 V kuchyni sa čoraz viacej využívajú netradičné oleje. Olivový je úplne bežný, ale čo taký argánový, tekvicový, arašídový, mandľový, kokosový. Ktorý z nich využívate pri varení? 

Presne tak. Použitím toho – ktorého oleja dáte totiž jedlu o ďalšiu vrstvu chuti naviac. Kokosový je asi momentálne najpopulárnejší. Ja ho používam výhradne na pečenie (teda ešte do vlasov a na pokožku ). S použitím tekvicového viete dať napríklad krémovej hokkaido polievke väčší šmrnc a zvýrazní jej chuť. Taktiež je skvelý do šalátov.  

Kristínu sme poprosili o recept. Na budúci týždeň ho prinesieme. Nájdete ho v našej sekcii Recepty. Myslím, že sa máme na čo tešiť. Hlavne nezabudnime, že keď variť, tak z láskou.

 

Rozhovor pripravila: Martina Valachová

fotografie: archív Laskavhrncoch

 

 

Pozn.
( Každému zákazníkovi, ktorého súčet objednávok presiahne sumu 100 € priznáme trvalú zľavu 3% Pri prekročení hodnoty 500 € dostanete od nás trvalú zľavu 5% a nad 1000 € to bude celých 10%.)

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.