Úsmev je najkrajší vtedy, ak je úprimný a ak sú za ním pekné biele zuby.

dentalnahygiena

Usmievate sa často? Ak áno, je to super. Úsmev pristane každému človeku. S úsmevom sa ľahšie začína i končí deň. Predsa však sú situácie, kedy by sme sa možno i usmievali, ale nie sme si istí našim chrupom. Možno nie je tak biely ako v reklame, alebo máme iný problém. Tak ale problémy sú na to, aby sa riešili...preto sme sa stretli s dentálnou hygieničkou Janou Turanskou, ktorá sa už niekoľko rokov venuje nielen dentálnej hygiene, ale i osvete.

 

 


Janka, aký je najčastejší problém Slovákov, čo sa týka dentálnej hygieny?
Základným problémom je to, že v starostlivosti o ústne zdravie chýba osveta. Väčšina Slovákov si stále myslí, že na ústnu hygienu stačí zubná kefka, prípadne čonevyčistí tá, " dočistí" ústna voda, lebo tak to vravia v reklame. My odborníci dávno vieme, že  iba kefka nestačí. Tou vyčistíme iba  tri plôšky zuba a zub ich má päť. Na medzizubné priestory treba použiť dentálnu niť a medzi zubné kefky vhodnej veľkosti. Povlak nejde vypláchnuť, kým ho mechanicky nerozrušíme a ochorenia zubov vznikajú len v miestach neodstráneného povlaku. Nie sú dedičné. Napriek všetkému ale nevieme dokonale vyčistiť ďasno, v ktorom sa povlak časom mení na tzv. zubný kameň a vtedy už treba vyhľadať odborníka - dentálnu hygieničku. Kombináciou správnej individuálnej a profesionálnej starostlivosti sa dá predísť vzniku ochorení v ústnej dutine- kazu a zápalu (parodontitíde). 

Jana Turanská

Venujete sa dentálnej hygiene už niekoľko rokov. Vedú rodičia deti k správnym návykom?

Ak rodič nebol vedený k správnym hygienickým návykom, nemôže ich odovzdať ani deťom. Preto treba vychovávať i rodičov.

Veľmi nevďačná téma je zápach z úst. Z čoho najčastejšie pochádza a dá sa s tým niečo robiť?
Až v 90 tich percentách je zápach z úst spôsobený neriešeným kazom, alebo zápalom ďasien pod nánosmi kameňa. Kaz vyrieši stomatológ, zápal ďasien vylieči profesionálnym hĺbkovým čistením dentálna hygienička.

Odporúčate „chemické“ bielenie zubov? Komu zaberá a komu nepomôže?
Túžba po bielych zuboch siaha i do ďalekej minulosti. Dnešná doba kladie pomerne vysoký dôraz na estetiku. Ako zdravotník, preferujem teóriu, že radšej  zdravé zuby, ako snehobiele, ale ako žena rozumiem i túžbe po bielych zuboch. V prvom rade chcem zdôrazniť, že bielenie patrí do rúk profesionála a neodporúčam veľmi domáce experimenty. Základnou podmienkou je mať výborne zvládnutú hygienu. Je zbytočné bieliť zuby u ľudí s nedostatočnou starostlivosťou. Bieli sa až po 18.tom roku života, zuby musia byť zdravé a bieliaci prípravok nefunguje na biele výplne a protetické práce.

Aké sú najčastejšie chyby pri čistení zubov?
Nevhodná, tvrdá kefka, príliš veľký tlak, nesprávna technika čistenia, môžu spôsobiť citlivosť krčkov zodratím ochrannej vrstvy zuba - skloviny. Nepoužívanie , prípadne zlá technika pri požití medzi zubných pomôcok. Tie treba použiť častejšie, ako samotnú kefku, pretože v medzi zubných priestoroch nefunguje samočistenie t.j. stieranie povlaku lícami, jazykom pri hovorení a mimických pohyboch z prednej a zadnej steny zuba.

Ústne vody sú často hlavným ťahákom v reklamách. Majú opodstatnenie? Alebo slúžia iba na lepší pocit čistoty zubov a ústnej dutiny?
Reklamy občas klamú, takže ústne vody i pasty sú nepodstatným doplnkom ústnej hygieny. Často sa im pripisuje význam, ktorý im neprináleží. Výnimku tvoria tie s liečivami, hlavne pri zápaloch, ale tieto prípravky odporúča odborník a iba na určitý čas. Ústne vody a pasty s fluoridmi, hlavne organickými ( aminfluorid), spevňujú sklovinu a má význam ich používať u detí, až pokým nezvládnu poriadne hygienickú starostlivosť, s ktorou do 6ho až 12ho roku pomáhajú rodičia a dentálna hygienička, ktorá naučí, ako sa o zuby správne starať. 

Janka, ďakujeme za rozhovor. Veríme, že vaše odporúčania našim čitateľom pomôžu. Možno sme ich aj zbavili strachu, či ostychu. Osveta a prevencia sú predsa vždy lepším riešením, ako plakanie nad rozliatym mliekom...teda v našom prípade plakanie nad boľavými zubmi.