Upratujeme a perieme ekologicky

ekologické upratovanieNemusíte sa vôbec cítiť trápne, pokiaľ už dlhšie nesúhlasíte s používaním bežnej drogérie a čistiacich prostriedkov. Už aj na Slovensku sa nájde čoraz viac ľudí, ktorí pri očistných rituáloch svojej domácnosti využívajú radšej prostriedky šetrné k prírode a v mnohých prípadoch, keď si to dôkladnejšie prerátate, aj k peňaženke. Myslieť ekologicky v dnešnej dobe sa naozaj oplatí.

 

 

 

Dôverujte sile prírody

Predsudky voči všetkému ekologickému tu vždy boli a zrejme aj budú. Ako môže účinne čistiť prostriedok, ktorý je šetrný k pokožke rúk aj k prírode? Umyje nás dôkladne bezfarebné mydlo, na ktoré v televízii nikdy nebežala reklama? Téma ekodrogérie prináša nával otáznikov a je potrebné ju riešiť s otvorenými očami, ak chceme zachovať prírodu aj pre nasledujúce generácie.   

Z čoho máme na výber? Môžeme povedať, že už aj v oblasti ekodrogérie objavíme čistiace a kozmetické prostriedky, na ktoré sme bežne zvyknutí. Pracie gély, prášky, mydlá, sprchové gély, čistiace prostriedky na riad, odstraňovače vodného kameňa, zubné pasty, šampóny, telové mlieka, prostriedky na čistenie podlahy a toaliet a takto by sme ich mohli vymenúvať ešte pár riadkov, až kým by sme si uvedomili, že sa ekodrogérie nemusíme vôbec báť. Poskytuje nám dokonca ešte väčší komfort. Nemusíme sa báť, že sa nám pri jej aplikovaní zničí pokožka rúk alebo nebodaj aj oblečenie. Ani nemusíme riešiť, že po vyupratovaní nášho hniezdočka ostane v priestore visieť sterilný nemocničný zápach.   

Čistí aj vonia

Nechajte sa rozmaznávať! Ekodrogériu si zakúpite aj bežne v drogérii, ale pokiaľ máte tú možnosť, dá sa objednať aj z internetu, a to bez toho, aby ste z mesta chodili domov s plnými nákupnými taškami a vyťahanými rukami. Kuriér z vás toto bremeno sníme a doručí vám drogériu priamo pred dvere. Vďaka éterickým olejom čistiace prostriedky krásne voňajú, zvlhčujú pokožku a silná koncentrácia výrobkov zabezpečuje, že ich z nich stačí použiť skutočne len malé množstvo a výsledný efekt je prekvapivo skvelý. Vo vašej domácnosti ostane čisto a voňavo.  

eko umývanieVonné silice aj miesto aviváže

Ak napríklad periete ekologickými prostriedkami, nemusíte si automatiky na zmäkčenie bielizne zadovážiť aj aviváž. Stačí do prania pridať pár kvapiek vonnej silice a vaša bielizeň bude voňať ako príroda sama. Kúpte si viac druhov vôní a používajte ich podľa aktuálnej nálady. Každý druh silice sa vyznačuje inými účinkami, a keďže sú ekologické, nebojte sa ich využívať aj v iných oblastiach. Niektoré si už našli miesto v kozmetických prípravkoch pre rôzne druhy účinkov – analgetické, antibakteriálne, protiplesňové, povzbudzujúce... Používajú sa aj do aromalámp, kúpeľov či pri masážach a telo je vďaka nim dokonale rozmaznávané. Ak myslíte až tak ekologicky, že ste dali prednosť látkovým plienkam pred modernými jednorazovými, potešia vás pracie prostriedky určené špeciálne na ne – nielenže plienky vybielia, ale aj vydezinfikujú a zbavia nepríjemného zápachu.

Spôsob použitia každého ekologického výrobku nájdete na jeho etikete alebo túto informáciu viete získať priamo u predajcu. Nemusíte byť členom Greenpeace, aby ste ochraňovali našu prírodu. Stačí sa k problematike postaviť zodpovedne a nepýtať sa, prečo nie, ale prečo áno.