Recept na dokonalé rizoto a k tomu víno

nordic

 

Ako variť s láskou? Aj o tom sme sa minulý týždeň rozprávali s Kristínou Procházkovou, ktorá je nielen sympatická, ale i výborná kuchárka. Už niekoľko rokov sa venuje vareniu a prevádzkuje svoj blog Láska v hrncoch. A že do jedál pridáva lásku sa presvedčíte ihneď, ako otvoríte jej stránku. Sľúbila nám, že pripraví recept v ktorom použije naše Chardonnay. A sľub aj dodržala. Prinášame návod na dokonalé rizoto a k tomu víno. Veríme, že vás bude inšpirovať.

 

Hráškové risotto s prosciutto chips

Budete potrebovať:
1 hrnček ryže
2 hrnčeky silného vývaru (či slepačí alebo zeleninový nechám na vašich preferenciách, ja používam slepačí) + 1 dcl na varenie hrášku
450g hrášku (použila som mrazený)
80 g masla Ghí
1/2 cibule
1,5 dcl sladkej smotany (min.30%)
1/2 strúčiku cesnaku
1dcl bieleho vina Chardonnay
1 ČL feniklu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Prosciutto
Parmezán

Postup:

Na 1 PL masla orestujte ryžu, zalejte 2 hrnčekmi vývaru a za občasného miešania uvarte al dente (cca 80% uvarenosti). Medzitým v samotnom hrnci orestujte nakrájanú cibuľu,  rozmrazený hrášok (hrsť si nechajte bokom na podávanie) s pridaním feniklu, cesnaku a čierneho korenia. Zalejte 1 dcl vývaru a nechajte prikryté uvariť do mäkka. Prilejte smotanu v izbovej teplote a nechajte prevrieť. Zmes následne do hladka vymixujte.
Vlejte naspäť do hrnca, prilejte víno a nechajte minútu bublať. Pridajte po troške ryžu (risotto by malo mať skor konzistenciu riedkej kaše ako hutnej zmesi!) Keď je risotto kompaktné, ostavte ho z ohňa.  Pridajte trochu nastrúhaného parmezánu a zvyšok masla (ak sa vam ho tam už zdá priveľa, tak vynechajte). V pripade potreby dosoľte až v tomto kroku.
Plátky prosciutta poukladajte na pečiaci papier a pečte v predohriatej rúre na 190°-200° cca 8min. Resp. pokiaľ nebudú chrumkavé.

Pri servírovaní pridajte hobliny parmezánu a celý hrášok ktorý ste si na začiatku odložili. Dobrú chuť:)

 

 

Ďakujeme za recept. Ak ste dnes ešte nevarili a máte doma všetky ingrediencie, vyskúšajte. Ak vám chýba víno, alebo ghee, máme ho v ponuke. Pri víne chceme ešte podotknúť, že toto naše môžu aj ľudia, ktorí majú intoleranciu na histamín. Dobrú chuť a na zdravie! 

Viac receptov nájdete tu: @laskavhrncoch


 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie