Recept na dokonalé rizoto a k tomu víno

nordic

 

Ako variť s láskou? Aj o tom sme sa minulý týždeň rozprávali s Kristínou Procházkovou, ktorá je nielen sympatická, ale i výborná kuchárka. Už niekoľko rokov sa venuje vareniu a prevádzkuje svoj blog Láska v hrncoch. A že do jedál pridáva lásku sa presvedčíte ihneď, ako otvoríte jej stránku. Sľúbila nám, že pripraví recept v ktorom použije naše Chardonnay. A sľub aj dodržala. Prinášame návod na dokonalé rizoto a k tomu víno. Veríme, že vás bude inšpirovať.

 

Hráškové risotto s prosciutto chips

Budete potrebovať:
1 hrnček ryže
2 hrnčeky silného vývaru (či slepačí alebo zeleninový nechám na vašich preferenciách, ja používam slepačí) + 1 dcl na varenie hrášku
450g hrášku (použila som mrazený)
80 g masla Ghí
1/2 cibule
1,5 dcl sladkej smotany (min.30%)
1/2 strúčiku cesnaku
1dcl bieleho vina Chardonnay
1 ČL feniklu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Prosciutto
Parmezán

Postup:

Na 1 PL masla orestujte ryžu, zalejte 2 hrnčekmi vývaru a za občasného miešania uvarte al dente (cca 80% uvarenosti). Medzitým v samotnom hrnci orestujte nakrájanú cibuľu,  rozmrazený hrášok (hrsť si nechajte bokom na podávanie) s pridaním feniklu, cesnaku a čierneho korenia. Zalejte 1 dcl vývaru a nechajte prikryté uvariť do mäkka. Prilejte smotanu v izbovej teplote a nechajte prevrieť. Zmes následne do hladka vymixujte.
Vlejte naspäť do hrnca, prilejte víno a nechajte minútu bublať. Pridajte po troške ryžu (risotto by malo mať skor konzistenciu riedkej kaše ako hutnej zmesi!) Keď je risotto kompaktné, ostavte ho z ohňa.  Pridajte trochu nastrúhaného parmezánu a zvyšok masla (ak sa vam ho tam už zdá priveľa, tak vynechajte). V pripade potreby dosoľte až v tomto kroku.
Plátky prosciutta poukladajte na pečiaci papier a pečte v predohriatej rúre na 190°-200° cca 8min. Resp. pokiaľ nebudú chrumkavé.

Pri servírovaní pridajte hobliny parmezánu a celý hrášok ktorý ste si na začiatku odložili. Dobrú chuť:)

 

 

Ďakujeme za recept. Ak ste dnes ešte nevarili a máte doma všetky ingrediencie, vyskúšajte. Ak vám chýba víno, alebo ghee, máme ho v ponuke. Pri víne chceme ešte podotknúť, že toto naše môžu aj ľudia, ktorí majú intoleranciu na histamín. Dobrú chuť a na zdravie! 

Viac receptov nájdete tu: @laskavhrncoch