HIMALÁJSKA SOĽ – SOĽ NAD ZLATO

sol1

Medzi najčastejšie používané ingrediencie pri varení patrí bezpochybne soľ. Okrem klasickej kuchynskej soli sa môžete v obchodoch so zdravou výživou stretnúť s ružovkastou soľou, ktorá pochádza z Himalájí. Vznikla  pred 220 miliónmi rokov vyschnutím pramora, spôsobeným radikálnymi klimatickými zmenami. V súčasnosti je uložená v hĺbke 400-600 metrov, čím je chránená pred akýmkoľvek znečistením prostredia. Vďaka tejto vlastnosti si uchováva svoj tradične bohatý obsah minerálnych látok, ktoré pomáhajú normalizovať krvný tlak, znížiť svalové kŕče či zlepšiť trávenie.

ČO HIMALÁJSKA SOĽ OBSAHUJE?

Charakteristickú farbu jej dodáva jeden železo, konkrétne jeho oxid. Výpočet prvkov by sa nezastavil iba pri ňom. Himalájska soľ obsahuje približne 84 látok, od horčíka, vápnika, cez fosfor, jód, selén či meď.

KUCHYNSKÁ SOĽ VS. HIMALÁJSKA SOĽ 

Obyčajná soľ obsahuje 98% chloridu sodného, 2% syntetického jódu a rôzne chemikálie toxické pre vaše zdravie. Väčšina spracovaných potravín obsahuje oveľa viac sodíka, ako je odporúčané denné množstvo ( 2000 mg na deň), čo znamená, že keď pridáte ďalšiu soľ na jedlo, zvýšite riziko vysokého krvného tlaku, priberania na váhe či opuchov.

Lyžička kuchynskej soli obsahuje 2325 mg sodíka, čo prekračuje dennú odporúčanú dávku o 16%. Solenie vysvetľuje, prečo veľká časť populácie trpí vysokým krvným tlakom.

Naproti tomu Himalájska soľ stimuluje slinné žľazy a základné tráviace enzýmy, čo zaisťuje správne trávenie a hladinu pH v žalúdku. Pomáha znížiť žalúdočné šťavy, zlepšuje zúžitkovanie živín a trávenie potravín. Antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti ďalej pomáhajú ničiť choroboplodné zárodky a škodlivé baktérie, ktoré bránia prechladnutiu a chrípke a liečia infekcie rýchlejšie. Himalájska soľ je dokonca spojená s uvoľnením dutín a liečením astmy.

ĎALŠIE LIEČEBNÉ ÚČINKY HIMALÁJSKEJ SOLI 

  • 1% roztok Himalájskej soli dokáže zlepšiť videnie a liečiť unavené oči.
  • Potieraním zubov 26% roztokom Himalájskej soli budú vaše zuby belšie a chránené pred zubným kazom.
  • Trápi vás zápach z úst? Vyplachujte si ústnu dutinu 10% roztokom ružovej soli.
  • 3,5% roztok urýchli hojenie rán a jaziev.
  • 1% roztok je výbornou náhradou ušných kvapiek.
  • Nadmernému poteniu zamedzíte potieraním problematických miest 10% roztokom Himalájskej soli.
  • Pri kožných ekzémoch sa odporúča potieranie 3-8% roztokom.

Zaujala Vás himalájska soľ? Nájdete ju na našom e-shope.