Účinky jednobunkovej zeleno-modrej sladkovodnej sinice menom spirulina sú známe už stáročia. Názov „spirulina“ pramení zo špirálovitého tvaru tejto superpotraviny. Je tvorená špirálovitými skrutkovitými mikroskopickými vláknami, ktoré sú menšie, ako dokáže ľudské oko rozpoznať. Zelená farba spiruliny je daná chlorofylom a modrá farba pigmentom fykocyanínom.
Zaujímavosťou je, že táto mikroskopická sinica vytrvalo prežíva na planéte od samotného vzniku života na Zemi. Napriek tomu, že existuje minimálne 35 druhov spirulín, Havajská Spirulina Pacifica z pobrežia Kona je považovaná za najkvalitnejšiu. Vďaka vysokej tepelnej odolnosti si udržiava svoje živiny, aj počas cestovania alebo pri spracovaní potravy.
Zdroj: 1https://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-spirulina/
STRUČNÁ HISTÓRIA SPIRULINY
- Posledná významná aztécka dynastia si ctila spirulinu natoľko, že ju používala ako platidlo
- Afričania žijúci pri Čadskom jazere konzumovali spirulinu od začiatku osídlenia tejto oblasti ľuďmi. Ich divá spirulina dostala názov dihe.
- Spirulina bola stáročia hlavným zdrojom bielkovín pre obyvateľov Mexico City. Jedno z miestnych jazier, konkrétne Texococo, stále produkuje najkvalitnejšiu spirulinu na svete.
- Spirulina sa začala komerčne rozširovať do celého sveta v 70-tych rokoch devätnásteho storočia.
- V súčasnosti celosvetová produkcia spiruliny prekračuje 220 000 ton ročne.
ČO OBSAHUJE?
- Spirulina obsahuje vysoké množstvo plnohodnotných proteínov. Na rozdiel od bežných rastlín s nízkou nutričnou hodnotou, spôsobenou nedostatkom esenciálnych aminokyselín, havajská spirulina obsahuje vysoko kvalitné spektrum bielkovín so všetkými 8 esenciálnymi aminokyselinami a 10 neesenciálnymi v správnom pomere.
- Spirulina je bohatá na vitamíny: C, D, B1, B2, B6, B12 E, K. Obsahuje 3x viac vitamínu E než zelená pšenica a jeho biologická aktivita je o 49% percent vyššia než pri syntetickom vitamíne E.
- Spirulina je prírodným zdrojom betakaroténu(provitamínu A). Je 25x bohatšia ako surová mrkva.
- Je zdrojom kyseliny gama-linolenovej GLA
- Obsahuje fykocianín a chlorofyl
- Nájdeme v nej železo, horčík, draslík. Spirulina je najlepším zdrojom biochelátovaného železa, ktoré je úplne netoxické. Je 58x bohatšia ako špenát a 28x bohatšia ako surová hovädzia pečeň!
- Nachádzajú sa v nej soli, fytonutrienty a enzými
- Spirulina je taktiež známa obsahom fenylalanínu
|
100g |
3,2g |
Kalórie |
1399 kJ / 333 kcal |
42 kJ / 10 kcal |
Bielkoviny |
67 g |
2,1 g |
Sacharidy |
33 g |
1 g |
· z toho cukor |
0,1 g |
0 g |
Tuky |
5,8 g |
0,2 g |
· z toho nasýtene mastné kyseliny |
2,6 g |
0,1 g |
Soľ |
3,0 g |
0,1 g |
ZDRAVOTNÉ PRÍNOSY HAVAJSKEJ SPIRULINY
- BIELKOVINOVÁ BOMBA
Spirulina obsahuje najvyššiu koncentráciu bielkovín (65-71%) spomedzi akýchkoľvek potravín. Spirulina obsahuje všetky esenciálne i neesenciálne aminokyseliny, vďaka čomu je spirulinový proteín ideálnou voľbou pre vegánov i vegetariánov. Každý gram bielkoviny zo spiruliny je štvornásobne vstrebateľnejší ako gram bielkoviny z kvalitného hovädzieho mäsa. - SPIRULINOU PROTI ANÉMIÍ
Vysoký obsah železa, chlorofylu a fykocyanínu obsiahnutý v spiruline pomáha v boji proti anémií, zlepšuje tvorbu krvných elementov a celkovú kvalitu krvi a zvyšuje hemoglobín. - POSILŇUJE IMUNITNÝ SYSTÉM
Vo vedeckých štúdiách na ľuďoch, myšiach, potkanoch, škrečkoch, sliepkach, moriakoch, mačkách I rybách zavedenie spiruliny do stravy radikálne zlepšilo funkciu imunitného systému. Udialo sa tak vďaka spomínaným fytonutrientom, betakaroténu a lipopolysacharidu LPS. - CHUDNUTIE SO SPIRULINOU
V posledných rokoch je táto cyanobaktéria bohato využívaná aj ako doplnok pri chudnutí. Spirulina sa v tele rýchlo vstrebáva a podporuje zvýšenie hladiny cukru v krvi, čím znižuje chuť do jedla. Vďaka fenylalanínu, ktorý obsahuje, tiež dokáže potlačiť chuť na sladké.
Zdroj: 2http://www.well-beingsecrets.com/spirulina-benefits/
ĎALŠIE VÝZNAMNÉ ÚČINKY HAVAJSKEJ SPIRULINY
- Chráni pred pôsobením voľných radikálov
- Podporuje psychickú pohodu
- Zlepšuje vzhľad pokožky, vlasov i nechtov
- Pôsobí ako probiotikum
- Slúži ako prevencia voči kardiovaskulárnym ochoreniam
- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Pôsobí protizápalovo
- Detoxikuje pečeň, krv i obličky
- Pomáha pri žalúdočných nervoch
- Zlepšuje hojenie rán
- Odstraňuje chronickú zápchu