Cukor - zbytočný a škodlivý spoločník

prirodnastrava-clanok-cukor-zbytocny-spolocnik

O škodlivosti a nebezpečných vplyvoch cukru na živé organizmy už boli napísané tisíce riadkov a preto si len v stručnosti pripomenieme, ako a prečo cukor v jedle zdravšie nahradiť a neprísť pritom o zážitok zo sladkej chuti, pokiaľ ju naše telo zo zvyku vyžaduje.

Jedným z hlavných problémov bieleho rafinovaného cukru je, že prešiel chemickým procesom, pri ktorom bol vybielený, zbavený všetkých prímesí a melasy. 

 

 

Z melasy dnešný potravinársky priemysel urobil vlastne odpad pri výrobe cukru z repy, alebo cukrovej trstiny a pritom je tento tmavý sirup celkom bohatý na vitamíny a minerály. Je to dokonca slušný rastlinný zdroj železa, vápnika, draslíka, zinku a ďalších prvkov a často sa doporučuje pri anémii, reumatických chorobách alebo zápche

Kto si predsa len balený cukor z nejakého dôvodu kupuje, nemal by ho mýliť názov "hnedý cukor" a pocit, že sladí aspoň zdravšie, pretože niektoré druhy už vyčisteného cukru výrobcovia farbia karamelom (je nutné prečítať etikety), teda je tu akýkoľvek prínos nulový. Najrozumnejšie je teda už odmala deti neprivykať na presladenú chuť všetkého - i nápojov, ktoré majú zahnať smäd. Je neuveriteľné, koľko kociek cukru v sebe ukrývajú limonády, šťavy, "zdravé" cereálie, sušienky, pečivo, kečupy a všetky možné pochutiny, ktoré na nás v obchode číhajú po kilách.

Odborníci sa opäť v názoroch na cukor rozchádzajú - niektorý ho považujú iba za zdroj energie, ktorý síce prispieva k priberaniu a ku vzniku zubného kazu, ale inak je podľa nich neškodný a nespôsobuje ani určitý typ cukrovky.

Iní už poukazujú na to, že:

- nadbytok cukru negatívne ovplyvňuje imunitný systém a paralyzuje biele krvinky

- pri nadmernej konzumácii bieleho cukru sa vyčerpáva slinivka brušná, vyrábajúca inzulín

- cukor prekysľuje organizmus a vytvára vhodné prostredie pre všemožné plesne a kvasinky (Candida albicans)

- likviduje zásoby minerálov v tele

- Cukor je viac menej droga, ktorá ničí a otupuje náš organizmus a pri jeho vysadení dokonca nastupujú abstinenčné príznaky

- môže spôsobiť hyperaktivitu, stratu koncentrácie i agresivitu u detí 

med

Je vhodné teda obyčajný cukor nahradiť inými sladidlami?
To sa neodporúča, aj keď, alebo možno práve preto, že výsledky mnohých výskumov zatiaľ vôbec nie sú jednoznačné.

Mohlo by však stačiť, že najznámejší a hojne používaný aspartam (druh umelého sladidla) sa v tele rozkladá na metanol a ďalšie toxíny a môže spôsobovať bolesti hlavy, kožné problémy a ďalšie ťažkosti.

Ak konzumujeme celé (a ešte navyše správne pripravené) obilniny, strukoviny, alebo napríklad zemiaky, telo dostáva prirodzený prísun zložitých cukrov (polysacharidy, pomalé glycidy, škroby) a vytvára si tak zásobu energie na dlhšiu dobu. Ovocie, ktoré sa snažíme konzumovať najlepšie surové, nám doplní jedinečné vitamíny a enzýmy a ukojí prípadnú chuť na sladké.

Ak chceme nenásilne prejsť od rafinovaného cukru k prijateľnejším variantom, než naše chuťové poháriky opäť ucíti prírodné sladké príchute, môžeme občas v kuchyni použiť obilné slady a sirupy.
S vysokým obsahom fruktózy je tu ešte sirup z agáve, ktorý má oproti repnému cukru cca polovicu kalórií a pritom má sladšiu chuť.

Agáve čistí krv, posilňuje imunitu a zlepšuje trávenie.

Ďalšou alternatívou môže byť juhoamerická rastlina stévia, ktorá je takmer bez kalórií, ale zase - aby bola prínosom, mali by sme ju používať v prírodnej forme.

Alternatíva k "normálnemu" cukru vyhotovená podľa originálneho ajurvédskeho receptu je Sharkara.

Podľa tradičných ajurvédskych zápisov platí, že Sharkara, ktorá je vyrobená z trstinového cukru, je najlepší ajurvédsky cukor. Tento kráľovský cukor sa exkluzívne vyrába iba pre značku Classic Ayurveda v malej továrni s vysokými nákladmi, pretože sa pri jeho výrobe dodržiava originálna ajurvédska receptúra a celá výroba je prísne šetrná k prírode.

Sharkara je veľmi jemná a má podľa ajurvédy harmonizujúci účinok. Jedinečný výrobný postup, ktorý sa dodržiava pri výrobe Sharkari redukuje kyselinotvorné časti trstinového cukru, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v koreňoch rastlín.  Počas procesu čistenia a následne pomalej rekryštalizácie sa tieto časti z cukra odstránia. Počas tohto procesu stráca cukor 1/3 svojho objemu. Po kryštalizácii sa vytvoria nepravidelné a ľahko zažltlé kryštále, ktoré sa vysušujú pod horúcim indickým slnkom. Zároveň ‚dozrieva‘ a dosahuje svoj ajurvédsky potenciál. Nakoniec je rozdrvený na malé kúsky.

Iní výrobcovia na konci rafinovacieho procesu odfarbujú cukor pomocou kyseliny. Táto úprava ničí ajurvédsky potenciál a kvalituNaša originálna Sharkara sa vyrába bez takéhoto bielenia, čo môžete vidieť aj podľa našedlej farby. PH cukru je skoro neutrálne.

Keď hovoríme o sladkých potravinách, nemôžeme zabudnúť na med. Tento malý zázrak si ale zaslúži vlastnú kapitolu - nie je to len zásobáreň vitamínov, minerálov a látok, ktoré inde ťažko nájdeme, ale aj všestranný liek.

Musíme si však starostlivo vybrať svojho dodávateľa, aby to tak skutočne bolo. Takže čítajte, informujte sa o spôsobe chovu včiel, pýtajte sa a nájdite si svojho rodinného včelára :)

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.