Ako si vyberať ovocie

obr1

 Na chutnom a kvalitnom jedle sa neoplatí šetriť - ak z vlastného tela robíme dlhodobo odpadový  kôš, následky sa časom dostavia. Neznamená to nakupovať len tie najexkluzívnejšie exotické  dobroty, ale napríklad aj "obyčajné" ovocie starostlivo vyberať, nepodliehať super výhodným  zľavám, zapojiť pri nákupe čuch i hmat ... Najlepšie by samozrejme bolo pojedať naše sezónne,  chemicky neošetrené plody, alebo aspoň ovocie v BIO kvalite, ale nie každý má tú možnosť. A v  zime by sme asi dosť trpeli. Takže sa teraz spolu pozrieme, ako si z bežného obchodu doniesť  naozaj chutnú desiatu, alebo dokonca hlavný chod. V supermarkete príliš často nenarazíme na  adekvátne zrelý tropický plod, vhodný na konzumáciu (niektoré reťazce sa ale mierne s kvalitou  ovocia a zeleniny polepšili), a tak ochutnávame len chuťovo vzdialenú náhradu skutočného ovocia.

 

obr2

Nekupujeme už nakrájané a podobne predpripravené ovocie a zeleninu, pretože tieto produkty rýchlo oxidujú, strácajú vitamíny (hlavne vitamín C) a osychajú.

Doma môžeme s čerstvým ovocím manipulovať podľa osvedčených metód a vyhnúť sa používaniu kovových predmetov, ktoré rýchlym procesom uberajú z ovocia a zeleniny blahodarné živiny. Takže trháme a lámeme :)

Ananásy vidíme často intenzívne zelené, čo nás odrádza od nákupu, ale aj takto na prvý pohľad nezrelý plod môže skrývať dužinu už vhodnú k jedlu.Je samozrejme lepšie, ak je plod žltkastý, ale v prípade ananásu sa riadime podľa vzhľadu listovej ružice. Lístky nesmú po zatiahnutí vypadnúť, mali by byť tvrdé, zelené a pôsobiť sviežo. Rovnako ako u ďalšieho ovocia dávame pozor na stopy plesní - tu sa najčastejšie začínajú tvoriť v záhyboch dole pri stonke a pleseň pomaly prechádza celým plodom.

Obzvlášť u mäkkého ovocia máme tendenciu plesnivejúce miesta vyrezať, ale takto postihnutý plod sa musí celý vyhodiť, lebo už je pre organizmus toxický.Ananás je skvelá zásobáreň radu vitamínov a enzýmov - hlavne bromelain, ktorý pôsobí protizápalovo a znižuje opuchy. Inak ananás čistí organizmus, odvodňuje, odbúrava tuky, je to úspešné antiparazitikum a má veľa ďalších predností ...Očistenú zelenú rozetu z ananásu môžeme dokonca podľa jednoduchého postupu zasadiť a po pár rokoch si pochutnať na ekologickom ovocí, ktoré po dlhú dobu zrenia krásne prevonia náš byt :)

obr3

 A čo takto avokádo?

 Farba avokáda je premenlivá od žltej cez zelenú až čiernu, preto sa pri výbere  riadime pohmatom. Avokádo by malo mierne pružiť a byť prosté akýchkoľvek  škvŕn. Nezrelé avokádo je horké. Takéto plody môžeme skúsiť nechať dozrieť  doma pri izbovej teplote, zabalené do hnedého papiera.

 Avokádo je najtučnejšie ovocie na našom trhu, obsahuje dôležité nenasýtené  mastné kyseliny a ďalšie ľudskému telu prospešné látky.

 Banány, ktoré väčšinou poznáme my, a ktoré sa exportujú do rôznych kútov  sveta, sa najčastejšie pestujú na rozľahlých monokultúrnych porastoch a  sadenice sa pripravujú v laboratóriách. Dnešný sladký banán je teda  vegetatívnom klonom.

Na ochranu proti chorobám a škodcom sa používa veľké množstvo chemikálií, cca 2 mesiace pred zberom sú trsy banánov zabalené do plastových vriec napustených insekticídmi, v baliarňach opäť ošetrené fungicídmi proti plesniam. Zelené banány z prístavu putujú do našej dozrievarne s kontrolovanou teplotou, kde pomocou plynu s prímesou etylénu konečne zožltnú.

Podobne aj my si môžeme doma pomôcť pri dozrievaní akéhokoľvek plodu, keď k nemu napríklad do papiera zabalíme jablko, ktoré prirodzene etylén vyparuje. Na BIO banány, ktoré sa pestujú mimo komerčné oblasti, sa používajú ochranné prostriedky na prírodnej báze.

Rovnako ako banány, ani citróny nepatrí do chladničky - strácajú šťavu a vysychajú. Vyberáme skôr jednotlivé kusy, ako citróny natlačené v sieťkach. Zistilo sa, že chemikálie z kôry nejdú odstrániť ani dôkladným umývaním v teplej vode, takže aj v prípade citrusov, kedy si myslíme, že keď kôru nekonzumujeme, chemikáliám sa vyhneme, vyberáme BIO plody, pretože fungicídy prestupujú do ovocia a zostávajú nám aj na rukách. Ja nekupujem veľké oválne citróny so "štupľami" na koncoch, vnútri väčšinou nie je žiada dužina, len kopa bielej podkôry. Vyberám teda menšie, guľaté, "tenkostenné" citróny bez pórov :) To isté platí u ďalších citrusov ako sú pomaranče a grepy ...

Keď už sme spomínali liečivé ovocné enzýmy, ďalším takým zázrakom je papín, obsiahnutý samozrejme v papáji. Štiepi proteíny, pomáha tráveniu, zvonka sa osvedčil ako vynikajúci prostriedok na liečenie zapálených rán. Zrelá papája je mäkká a na povrchu šupky má žltkasté škvrny. Vnútri by mala byť sýto oranžová. Nezrelá, zelená papája avšak obsahuje oveľa viac aktívneho papaínu ...

Druhov a odrôd manga sa pestuje bezpočetne - od malých celo žltých, až po veľké pestrofarebné. Tu by sme sa teda mali opäť riadiť konzistenciou plodu - mal by byť mäkší, pružný, vnútri žltý, dužina šťavnatá. Zrelé mango intenzívne vonia, u tvrdého má aj dužina nepríjemnú latexovou pachuť. Mango nesmie byť pri stopke čierne alebo mať na šupke tmavé krátery.

obr4

Kaki (tomel japonský), ktoré sa nelúpe, by tiež nemalo mať tmavo hnedé škvrny a malo by byť aromatické a poddajné. Pri správnom stupni zrelosti je plné sladkej šťavy.

V obchode môžeme vyberať medzi niekoľkými druhmi melónov, u ktorých je trochu problém spoznať v akom sú štádiu dozrievania. Najlepší spôsob, ako to zistiť, je malá ochutnávka, čo sa vám ale vo väčšom obchode nepodarí. Stočenú, vyschnutú stopku tiež neuvidíte, takže snáď jedine keď stlačený vodný melón vŕzga a je pekne vyfarbený, mohol by už byť chutný :)

Vynikajúce cukrové melóny, ako je napríklad kantalup alebo francúzsky cavalion by mali veľmi intenzívne voňať a šupka okolo stopky by mala byť popraskaná.

  

Záverom možno povedať, že snáď jediné ovocie, ktorí vám doma celkom spoľahlivo „dôjde“ je jablko a hruška, z cudzokrajných avokádo. Jahody, či ananás nedozrievajú, ale skôr sa skazia, slivky, marhule alebo bobuľovité ovocie sa vyfarbí, ale nebudú mať zďaleka tak výbornú chuť ako čerstvo odtrhnuté.

Takže v ten správny čas hurá do lesa a do záhrady ...