Byť vegánom je životný štýl - presvedčila nás "vegánska" blogerka Zlatica Žárska

klbovavyziva

Je mladá, plná energie a venuje sa vegánskemu blogovaniu. Vlaste inak. Ona vegánstvom žije. Praktizuje kuchyňu, v ktorej by ste mäso, klobásu, alebo divinovú paštétu iba ťažko hľadali. Keďže ide o nie bežný spôsob stravovania (stále je v minorite oproti nám „všežravcom“), zaujímalo nás, čo ju k tomu viedlo. A tiež, ako sa na jej aktivity pozerá rodina a priatelia. Predstavujeme vám Zlaticu Žársku.






Zlatica, prezraďte nám odkedy holdujete vegánstvu a čo vás k tomu viedlo?
Krásny deň všetkým želám. Vegánstvu holdujem 4 roky, ale už pred tým som skúšala rôzny druhy stravovania. Bola som aj na raw strave, ale v zime som pochopila, že to nie je najlepšia cesta, tak som začala s vegánstvom. K zdravšej strave ma viedol zdravotný problém a nechcela som ho riešiť liekmi, tak som išla do bio obchodu po nejaké prirodné liečivá. A od vtedy sa zaoberám stravou. Je tomu cca 9 rokov. 

Dá sa vegánskou kuchyňou nasýtit? Nebývate hladná? 
Samozrejme! :) Inak by som sa nestravovala vegánsky (keď som hladná som nervózna). Ak mi niečo veľmi chutí naložím si aj dvakrát. To je práve úžasné na vegánskej strave, že sa môžem aj “prejesť" a nie je mi zle. AK by mi niečo chýbalo a mala by som pocit, že moje telo nefunguje tak ako má, nestravovala by som sa týmto štýlom. Mne jednoducho vegánstvo vyhovuje, nerobím to preto lebo to robia aj ostatní. Veľa ľudí si to myslí, ale nie som ten typ, čo robí niečo lebo je to cool.



Veľa ľudí sa obáva, že ak by prešli na čisto vegánsku stravu, chýbali by im niektoré vitamíny a minerály. Ako to je? Dá sa nájsť vyvážený jedálniček založený iba na vegánstve? 
Ja robím veci intuitívne. Takže aj k vegánstvu som prišla vďaka intuícii. Začala som sa tak stravovať a zistila som, že to je to najlepšie pre moje telo, čo som doteraz mohla urobiť. Neriešila som vitamíny, minerály… Jednoducho som cítila, že je to správne , pretože mi telo fungovalo a aj funguje skvelo doteraz. Myslím si, že ak ide niekto do nových vecí so strachom, napríklad pri stravovaní,  že mu bude niečo chýbať, nie je dôležité či je to vegánstvo alebo čokoľvek iné. Výsledok bude, že sa to naozaj stane. Také sú moje skúsenosti. Mne robili testy a všetko vyšlo najlepšie, ako len mohlo vyjsť. Viem, že mi nechýbajú vitamíny, minerály… Ja osobne sa dosť sústreďujem aj na očistu tela. A to by som odporúčala všetkým. Pretože sme tak zanesení tým čo jeme, pijeme a  prijímame cez pokožku, že detoxikácia by mala byť jednou z priorít každého človeka. Nie je to otázka módy a trendu.  Aj naši predkovia dodržiavali rôzne postupy ako svoje telo detoxikovali. Napríklad pôstom. 
A čo sa týka vitamínov a minerálov, sú na youtube skvelé videá na túto tému. V dnešnej dobe už nie je problém vyzistiť si informácie. A či sa dá nájsť vyvážený jedálniček, ak sa stravujete vegánsky? Som o tom presvedčená. A v princípe tým aj žijem. Áno dá sa to:).

Čo vegáni a sladkosti.  Viete si spestriť deň? Aké sladidlá používa správny vegán? 

Ja mám rada sladké. Moja najobľúbenejšia sladkosť je raw tyčinka. Milujem najmä tie, ktoré obsahujú  arašidové maslo.  Trošku ste ma rozosmiali s pojmom správny vegán, ale pokúsim sa odpovedať. Tak napríklad, môj obľúbenec je kokosový cukor. Osobne si myslím, že je veľmi zdraviu prospešný. V mojich receptoch nájdete aj ryžový sirup, ktorý často používam. Existuje veľmi veľa prírodných sladidiel, ako napr. brezový cukor, agávový sirup, stévia, datľový sirup, javorový sirup...

Aký je váš obľúbený vegánsky recept a podelíte sa s nami oň?
Ak mám pravdu povedať,  nemám obľúbený recept, skôr kuchyňu. Milujem japonskú, vietnamskú, indickú a často jedávam hummus s faláfelom. Keďže momentálne zažívame veľmi horúce dni, tak by vás možno schladil môj recept na kávové nanuky 


NANUKY PLNÉ KÁVY A KOKOSU

Máte radi kávu a jej chuť? Ak áno, som presvedčená, že tento jednoduchý
recept na ľadovú dobrotu si zamilujete.
 

Čo budeme potrebovať:

Filtrovaná káva, kokosová voda

Filtrovaná káva s kokosovým mliekom

(áno, bude chutiť presne ako caffe latte)
Ako postupovať?

Pripravíte si kávu – ja som použila V60, cca 3dcl. Keď káva vychladla, pripravila som dve varianty. Prvú s kokosovou vodou a druhú s kokosovým mliekom.

 

Do kokosovej vody pridáte kávu, doplníte ryžové sladidlo a celú zmes dôkladne premiešate a nalejete do nanukových foriem. Rovnaký postup je aj u druhej varianty s kokosovým mliekom.   Miešam zmes podľa vlastnej chuti a od oka. Ako budú nanuky sladké je na každom z nás.

Ideálne, ak zapojíte do práce svoje chuťové bunky. Príjemné chladenie a mlsanie prajem!

Zlatica.

Tak čo. Presvedčili sme vás? Ak sa nechcete vzdať mäsa, nevadí. Skúste si ale spestriť svoje dni aj inými jedlami. A schlaďte sa napríklad takýmito domácimi nanukmi. Ak vás vegánska kuchyňa zaujala, kliknite si na Zlaticin blog – nájdete ho TU. Zlatici ďakujeme za rozhovor a krásny štart do začínajúceho leta prajeme!

 

V našej ponuke máme rôzne balenia a samozrejme, že našim verným zákazníkom radi vychádzame v ústrety vernostnými zľavami. Všetky informácie o zľavách, nájdete v sekcii VERNOSŤ.